Svenska innebandylag

By Date: 2013/10/29 in Sport

Innebandy är en sport som ända sedan den började spelas under 1970-talet varit stor i Sverige, som också räknas som kanske världens främsta innebandynation. Totalt finns i Sverige närmare 120 000 innebandyspelare fördelade på drygt 1 000 klubbar.

Innebandybollar

Innebandy är en mycket stor sport i Sverige, men tyvärr finns det inte samma möjlighet att tippa vinnare i denna sport som det gör till exempel i fotboll eller i hästsporter. Det är också så att fotboll, hockey och trav får mer TV-tid än bandy. Vi hängivna supporters får helt sonika knalla iväg till arenan och heja fram våra favoriter på plats.

Den mest framgångsrika innebandyklubben i Sverige genom tiderna är IBK Lockerud från Mariestad, som genom åren vunnit fem SM-guld på herrsidan och fyra SM-guld på damsidan. Både herrarna och damerna var som mest framgångsrika under slutet av 1980-talet och början 1990-talet. Numera är herrarna hemmavarande i division 1 medan damerna för närvarande spelar i division 2.

Warberg IC är kanske det lag på herrsidan som varit mest framgångsrikt i svensk innebandy om man ser till de senaste 10-15 åren, då man sedan 1998 vunnit inte mindre än fyra SM-guld. Det senaste kom 2008 efter finalseger mot AIK med 5-4 efter straffläggning. Warberg är dessutom tillsammans med Pixbo det enda laget som spelat samtliga säsonger i den högsta serien.

Mölnlyckelaget Pixbo, eller Pixbo Wallenstam som är klubbens fullständiga namn, är som sagt ett annat lag som under många år tillhört toppskiktet i svensk innebandy. Trots detta har man endast lyckats vinna SM-guld vid två tillfällen, 2002 och 2003. Utöver det leder även Pixbo maratontabellen med 79 poäng ner till Warberg på andra plats. Dessutom innehar man även publikrekordet i svensk innebandy med en publiksiffra på närmare 9 500 åskådare.

Det lag som varit mest framgångsrikt under de senaste åren är Uppsalalaget Storvreta IBK, som vann SM-guld tre år i rad mellan 2010 och 2012. Förra året vann laget grundserien, men fick dock respass i semifinalen efter en benhård matchserie mot IBK Dalen, i vilken man förlorade med 3-2 i matcher, varav de två avslutande matcherna i sudden death.