Svenska fotbollsarenor

By Date: 2013/08/16 in Fotboll

Fotboll är den största sporten i Sverige med sammanlagt över 300 000 utövare. Runt om i landet finns en rad fotbollsarenor av olika kapacitet och storlek. Flera av de allra största arenorna har tillkommit under de senaste åren.

friends-arena

Sveriges största fotbollsarena, och sedan 2012 även nationalarena är Friends Arena i Solna utanför Stockholm. Friends Arena invigdes 27 oktober förra året och har plats för 50 000 sittande åskådare vid fotbollsmatcher och upp emot 65 000 åskådare vid konserter och andra evenemang.

Första matchen som spelades på Friends Arena var vänskapsmatchen mellan Sverige och England 14 november förra året där Sverige vann med 4-2 inför nästan 50 000 åskådare. Första målet på nya arenan gjordes av Zlatan Ibrahimovic.

För AIK är Friends Arena hemmaarena och laget spelade sin första allsvenska match här mot Syrianska FC i april tidigare i år i en match som slutade 0-0.

Friends Arena uppfyller europeiska fotbollsförbundet UEFA:s krav på en femstjärnig arena, vilket innebär att bland annat eventuella EM-finaler samt Champions League-finaler kan spelas på arenan.

Idrottsevenemang som hittills avgjorts på arenan inkluderar bland annat SM-finalerna i bandy samt finalen i fotbolls-EM för damer som spelades nyligen.

Sveriges näst största arena för fotboll är Nya Ullevi i Göteborg som byggdes inför fotbolls-VM i Sverige år 1958. På den tiden låg kapaciteten på dryga 50 000 åskådare vid fotboll. Efter ombyggnader och dylikt är publikkapaciteten på fotboll 43 000. Vid konserter är kapaciteten sedan några år tillbaka upp emot 75 000 åskådare.

Nya Ullevi har genom åren en rad klassiska sportevenemang ägt rum. Ett av de mest klassiska, och även det idrottsevenemang med största publiksiffran, 53 614 åskådare, var boxaren Ingemar Johanssons VM-match mot amerikanen Eddie Machen. Bland andra evenemang kan nämnas fotbolls-EM 1992, där Nya Ullevi inhyste finalen, friidrotts-VM 1995 samt friidrotts-EM 1996.

Södra Sveriges största arena för fotboll är idag Swedbank Stadion i Malmö. Med en kapacitet på 24 000 åskådare är den visserligen mindre än Malmö stadion med plats för 26 500 i publiken, men då det sedan 2008 inte längre spelas någon fotboll på toppnivå där får Swedbank Stadion räknas som den största i södra Sverige.

Swedbank Stadion invigdes 2009 och ägs till 75 procent av hemmalaget Malmö FF. Unikt för Swedbank Stadion är att det, till skillnad mot många andra stora arenor i landet, uteslutande spelas fotboll på arenan. Detta för att gräset ska hålla absoluta toppklass.