SHL utökas

By Date: 2014/11/05 in Hockey

SHL är förkortningen för Svenska Hockeyligan, vilket är den högsta divisionen i det svenska seriesystemet för ishockey. Förut hette det Elitserien, men sedan två säsonger kör man alltså med det internationellt mer gångbara SHL.

SHL

12 lag – än så länge

Ligan har under många år bestått av 12 lag som i en grundserie först slåss om de åtråvärda slutspelsplatserna och därefter i slutspel utkämpar vilka som ska ta sig hela vägen till final och sedermera svenska mästare. De lag som inte gått till slutspel har endera hamnat i det man kallar för ”Ingenmansland”, för vilka säsongen varit slut. De två som hamnat sist i serien har däremot fått slåss för sin överlevnad mot lagen från Hockeyallsvenskan, i kvalserien, där de två bästa lagen spelar i högsta ligan nästkommande säsong.

Nu håller dock detta på att förändras. Till nästa säsong så kommer man nämligen att göra något som av många förespråkats av många under ganska många år, att utöka ligan till att innefatta 14 lag istället för tolv. Det innebär att till nästa säsong så har hela fyra lag från Hockeyallsvenskan chansen att ta klivet upp samtidigt, förutsatt att man petar ner de två SHL-lagen som blir tvungna att kvala sig kvar.

Kontroversiella Play-In

En skillnad som man redan har infört i ligan är att det numera inte finns något lag som hamnar i ”Ingenmansland”, utan lag 8-10 i serien kvalar sinsemellan om vilka två lag som ska få spela slutspel. Detta har blivit ett ganska så ifrågasatt grepp med tanke på att då går det att vara mer eller mindre sämst under hela säsongen men ändå få chansen att spela slutspel. Detta kallas för Play-In.