Populära sporter

By Date: 2013/12/02 in Sport

Allt beror lite på vad man menar med populär. Är det att flest personer i landet har besökt en arena och sett en match under ett år eller är det den sport som har haft flest antal besökare totalt under hela året? Kanske ska man säga att den populäraste sporten bör vara den som de flesta utövar.

Oavsett hur man resonerar är det några sporter som kommer högt på listan och fotboll kommer ofta högst. Sporten klassas som ”Sveriges nationalsport” och utövas på skogårdar, på träningsarenor och är den sport som det sänds mest av på TV. När stora mästerskap spelas stannar nästan Sverige och allt cirkulerar kring de viktiga matcherna.

En annan sport som får många att engagera sig mycket är trav. Travtävlingar genomförs nästan varje vecka i de lite större städerna även om det är de större tävlingarna som verkligen drar åskådare. Under lördagens V75 tävlingar är det inte bara många som vallfärdar till de stora travbanorna utan sporten följs även av tusentals hemma i TV-sofforna där de hejar fram de hästar man spelat på. För troligtvis är det bland annat just att man kan spela på hästarna som gjort sporten så populär. Detta antingen via ett ombud, på internet eller på själva arenan bara någon minut före start.

Många tror att hockeyn ligger som tvåa på listan över Sveriges populäraste sporter. Som tidigare nämnts beror det på hur man räknar men på många sätt är golfen större. Golf har nämligen fler utövare samt fler registrerade medlemmar. Det är även fler som är varit med och tävlat i någon sorts registrerad tävling inom denna sport under ett år. Kanske beror det på att det är en sport som sträcker sig tydligare över ett större åldersspann. Eller så beror det på att det inte krävs speciellt mycket förkunskaper. Att spela på Pay and Play klarar alla av men att spela i ett hockeylag är desto svårare.

Vilken sport som är populärast är alltså i betraktarens öga.