Köpa cykel

By Date: 2014/10/09 in Cykel, Sport, Träning

Tänker du börja cykla till jobbet? Eller ska du ut i hård terräng och lära dig trial? När du köper en ny cykel finns det flera punkter man måste tänka på.

Man kan alltid ta kontakt med en cykelbutik, Cykelkraft.se till exempel, och be om råd och hjälp i deras kundservice. Här nedan har du annars en liten grundguide på vad man borde tänka på i förstahand.

Vad ska du ha den till?

Tänk ut vad du vill använda cykeln till. Bara det kan sålla ut många märken och storlekar. Ska du bara pendla fram och tillbaka till jobbet duger nästan vilken cykel som helst. Om vägen till jobbet innehåller många backar kan det dock vara bra att ha en cykel med fler än tre växlar, sju och över är mer lämpligt, för att enklare kunna tackla backarna utan att behöva styra cykeln.

Ska du ut i hård terräng behöver du mer styrka i cykelramen, den ska tåla stötar och slag utan att få bucklor eller gå sönder. Köp en cykel med bra stötdämpning och flera växlar.

Hjulen

Man måste också se över hur breda och mönstrade hjul man ska ha på cykeln. För att ta sig fram snabbt och smidigt under långdistanscykling på relativt plana vägar kan man ha väldigt smala hjul. De som tränar med cykeln och inte är ute i skogen eller på guppiga stigar kommer att få mycket roligare pass med bra, tunna hjul med liten mönstring.

Ska du ut i skogen behöver du breda hjul med djup mönstring. I skogen ska däcken lätt få fäste och genom att köpa lite bredare hjul finns det också mer utrymme att balansera på vilket hjälper i varierande underlag. Mönstringen gör det också säkrare att använda cykeln på vintern. Precis som med vinterdäck på bilen kan man välja om man vill ha dubbar eller inte. Planerar du på att använda cykeln på vinter borde du ha ett par sommarhjul och ett set vinterhjul.

Hjälmen

545065-bike-helmet

Alla ska alltid bära hjälm när de cyklar. Det är det viktigaste skyddet du har. En bra hjälm sitter tajt mot huvudet utan att strama åt. En hjälm som används under träning och pendling ska vara aerodynamisk för att inte göra cyklingen tyngre på grund av luftmotståndet. Den ska också ha hål för att ge bra ventilation. Om passformen känns bra och bekväm, är det nog en bra hjälm för dig. Kom ihåg att hjälmar är en färskvara, den behöver bytas ut med några års mellanrum för att ge bästa skyddet. Och om du ramlar och slår dig, är cykelhjälmen det som räddar det. Men efter ett sådant fall ska man köpa en ny hjälm på en gång, den gamla har gjort sitt och dess interna struktur kan ha skadats vilket försämrar skyddet du kommer att ha nästa gång du ramlar.