Klä dig rätt för träningen

By Date: 2020/07/16 in Sport, Träning

Att klä dig rätt är väldigt viktigt när du tränar. Klär du dig inte tillräckligt varm riskerar du att bli nedkyld. Och klär du dig för varmt riskerar du värmeslag. Att hålla en jämn kroppstemperatur kommer hjälpa dig att prestera bättre och bibehålla god hälsa.

Vad som är rätt kläder kommer bero på vilken sorts träning du utför, i vilken intensitet och i vilken temperatur du gör det. Saken med träning är ju dock att själva aktiviteten alltid höjer kroppstemperaturen något. En vanligt misstag är därför att man klär sig lika varm som om man hade gjort om man bara hade tänkt att sitta stilla eller ta en promenad. Gör du detta kommer du snabbt märka att det blir obekvämt varmt.

Satsa istället på kläder som göra att du känner dig sval, kanske till och med något kylig när du bara står still. När du väl börjar värma upp kommer du känna att temperaturen börjar närma sig de rätta nivåerna.

Ska du dock träna utomhus en varm dag är det ju svårt att undvika värmen helt och hållet. Kan du träna i skuggan kan det vara ett bra alternativ. Men du kan även se till att ta med dig ordentligt med vatten för att kunna fylla på vätskenivåerna.

Träning utomhus vintertid kan betyda att du måste klä på dig ganska rejält för att skyddas mot kylan. Underställ kan till och med vara en bra idé för vissa utövare. Man brukar i regel förespråka lager på lagerprincipen och hålla varje lager så tunt som möjligt. På så sätt blir det enklare att justera temperaturen.