Kampsport

By Date: 2013/10/01 in Sport

Kampsport är ett samlingsnamn på flera sporter som innebär närkontakt, att räkna upp alla dessa sporter skulle ta en evighet. De handlar främst om självförsvar och stärka sig själv, något som inte finns i någon västerländsk sport där målet oftast bara är att vinna. Den största motståndaren i kampsport är en själv.

Kampsport är en uråldrig typ av sport, det dateras tillbaka till så långt bak som 3000 f.k.r. Själva sporten har under en lång tid varit stor i Asien, men är relativt ung i västerländska länder.

Att träna en kampsport är annorlunda än från att, till exempel, träna fotboll. Det är inget lag som man möter, det är ingen specifik person som man måste besegra, det är ofta ingen särskild utrustning som behövs och även fast det finns ett tävlingssyfte i en del så betyder det inte att det är något man behöver ställa upp på.

Kampsport är en bra träningsform då man tränar kroppen men även sinnet, mycket i kampsport handlar om att ha rätt tankegång då man ska slåss och mycket av sporten handlar om personlig utveckling. Det är mer än att bara kunna slåss, det handlar mycket om att behålla lugnet i en situation där bråk kan uppstå och att veta hur man ska reagera om det uppstår. Många gånger menar man med personlig utveckling att kampsport ger en bättre självförtroende,självkänsla och även  bättre självdisciplin.

Kampsporter innehåller fysisk kontakt, många innebär att man får lära sig ta emot slag och sparkar. Detta kan låta våldsamt men det sker under kontrollerade miljöer med en tränare som ser till att träningen sker på korrekt sätt. Som det tidigare skrevs så är det till för att träna upp individen på ett annat sätt än många andra sporter, med det så kommer annan typ av träning. Trots att det innebär att man lär sig hur man kan skada någon annan så är dess främsta syfte att använda som försvar, att skada någon som attackerar en är en del av försvaret.

Många kampsporter erbjuder försvar mot och med vapen, till exempel den japanska kampsporten Jodo som använder sig av trästavar för att försvara sig.