Hockeyarenor i Sverige

By Date: 2013/08/21 in Hockey

Sverige är efter fotboll den näst största lagsporten med över 62 000 licensierade spelare. I Sverige finns det även gott om ishallar, totalt 301 stycken av varierande storlek runt om i landet.

Globen

Den största hockeyarenan i Sverige, och tillika Sveriges nationalarena för ishockey, är Globen i Stockholm med en kapacitet på 13 850 åskådare vid hockeymatcher. Vid konserter är kapaciteten något högre då över 16 000 åskådare får plats. Sedan 2009 är Globens officiella namn Ericsson Globe.

Globen byggdes inför ishockey-VM 1989 och har sedan dess stått värd för ytterligare tre världsmästerskap i ishockey. Dessutom har här avgjorts en rad andra stora internationella turneringar som handbolls-VM, innebandy-VM, inomhus-EM i friidrott samt Stockholm Open i tennis. För närvarande har inget ishockeylag Globen som hemmaarena då både AIK och Djurgården spelar sina hemmamatcher på grannarenan Hovet.

Den nästa största hockeyarenan i Sverige är Malmö Arena strax utanför Malmö. Arenan invigdes hösten 2008 och har plats för totalt 12 500 åskådare vid ishockeymatcher. Vid övriga arrangemang är kapaciteten upp till 15 500 åskådare. Arenan är en av Sveriges modernaste med över 3 000 restaurang- och barplatser, 20 kiosker, 72 loger samt 370 toaletter.

Malmö Arena är primärt hemmaarena för allsvenska ishockeylaget Malmö Redhawks. Trots att arenan är Sveriges näst största har ännu ingen Elitseriematch spelats där. Utöver det har bland annat handbolls-VM 2011 samt SM-finalerna i innebandy och handboll avgjorts här.

Sverige tredje största hockeyarena är Scandinavium i Göteborg med en publikkapacitet på dryga 12 000 åskådare. Vid konserter och övriga arrangemang tar Scandinavium in 14 000. Arenan invigdes 1971 och är således en av Sveriges äldsta, riktigt stora hockeyarenor. Scandinavium är hemmaarena för Frölunda HC och laget har under ett antal rad i år haft landets bästa publiksnitt.

Sedan 1970-talet har en lång rad mästerskap avgjorts i Scandinavium som till exempel ishockey-VM, handbolls-VM, bordtennis-VM, inomhus-EM i friidrott samt konståknings-VM.

Under de senaste 10-15 åren har en rad nya hockeyarenor byggts runt om i Sverige. I Karlstad finns Löfbergs Lila Arena, i Gävle Läkerol Arena och i Linköping Cloetta Center, samtliga med en kapacitet på 8 500 åskådare eller mer. I princip nästan varje lag i hockeyns Elitserie har antingen byggt nytt eller renoverat sin gamla arena.