Cykelsport

By Date: 2013/08/28 in Cykel

Cykelsporten har gamla anor och de första dokumenterade cykeltävlingarna kördes i Paris i slutet på 1860-talet. Idag är cykelsporten vida utbredd både på allra högsta professionella nivå, men även på motions- och amatörnivå.

CykelsportIdag tävlas det inom cykelsport i en rad olika discipliner. Den mest utbredda är så klart den traditionella landsvägscyklingen, men det tävlas även i bland annat bancykling, terräng och montainbike samt BMX. Samtliga av dessa är dessutom numera olympiska sporter sedan BMX gjorde sitt intåg på OS i Peking år 2008.

Runt om i världen finns en mängd olika tävlingar på både amatör- och mer professionell nivå, dels finns de stora etapploppen som Tour de France och Giro d’Italia, dels finns stora motionslopp som exempelvis vår svenska Vätternrunda.

För den som känner för att hoppa upp i sadeln erbjuder cyklingen ett antal olika möjligheter, lite beroende på vilken typ av genre man är intresserad av. Här hittar du en länk till Länna Sport som har mycket cyklar att välja på.

Vill man bara ut och cykla för att uppleva natur och öppna landskap kan kanske en så kallad hybridcykel, eller citycykel, vara ett bra alternativ. Fördelen med en sådan här cykel gentemot en vanlig vardagscykel är att den ofta är lite mer sportig och har lite fler växlar. Dessutom har den ofta pakethållare, vilket kan vara praktiskt.

Är man ute efter cykling som träningsform ska man köpa en riktig racercykel med bockstyre och smala däck. Dagens racercyklar är ofta väldigt lätta, det vill säga de väger under tio kilo, vilket gör att man flyger fram i sadeln. Att köpa en racercykel behöver inte bli alltför då det är fullt möjligt att hitta en cykel av god kvalité för dryga 5 000 kronor.

Ska man ut och köra på skogsstigar och liknande är det en mountainbike med tjocka däck man bör satsa på. Gärna också med fjädring och tjock ram för att göra cyklingen mer behaglig och stabil.

BMX-cyklar och liknande lämpar sig allra bäst för trickcykling och dylikt. På senare år har BMX-cykling blivit allt mer populär i Sverige och runt om i landet finns speciella banor med ramper och annat att gå loss på. En BMX går att hitta från knappa 2 000 kronor och uppåt.