Åka rullskidor

By Date: 2015/04/23 in Skidåkning, Sport, Träning

För alla som gillar vintersport är våren kanske inte den roligaste tiden, en del håller dock kvar i vintertiden genom att åka rullskidor, här tänkte vi berätta lite allmänt om vad man behöver tänka på.

9273702-rullskidakning

Det första och kanske viktigaste är trafikregler, den följande informationen är hämtad från Transportstyrelsens hemsida:

  • De som åker rullskidor, rullskridskor och spark följer samma regler som de för gående.
  • Använd gångbanan eller vägrenen, finns inte detta får man använda cykelbanan eller körbanan.
  • Håller man högre hastighet än gångfart ska man färdas på höger sida om det är mer lämpligt.
  • Vägen korsar man över övergångsställen, finns inget måste man se sig noga för.
  • Ta hänsyn till hastigheten och avståndet till fordon som närmar sig.
  • Vid obevakade övergångsställen har fordon väjningsplikt mot gångare.

Är man nybörjare till rullskidor bör man alltid ha på sig både reflexväst och hjälm, man bör dessutom planera sitt rutt noga, backar kan ställa till med problem för ovana åkare då få rullskidor har effektiva bromsar.

Växla helst skidorna mellan höger och vänster fot, på så sätt blir slitaget jämt och man kan köra länge innan man behöver byta hjulen.

Åk helst utan handskar, det blir oftast varmt och fuktigt inuti handsken och detta kan ge upphov till både skavsår och blåsor i längden.

Det går bra att använda vanliga skidstavar, men spetsen bör man byta ut. Vissa kan känna problem i armbågarna när man sätter ned staven i ett hårt underlag som asfalt. Då kan man istället prova ett par mindre styva stavar som böjer sig lättare.

Att åka rullskidor sliter väldigt mycket på pjäxorna, använd därför inte samma pjäxor som vid vanlig skidåkning, speciellt inte om man har dyra.

Efter en åktur är det bäst att spola av skidorna och ställa dem någonstans där de kan torka snabbt, detta kommer att öka livslängden avsevärt. Ta även isär rullskidorna en gång om året och rengör dem noggrant. Se till att använda riktigt kullagerfett vid underhållet.